Induló receptek

Receptek

Kenyérsütés

A gluténmentes diétában a kenyérsütés és az élesztős tészták elkészítése okozza a legtöbb problémát. Az általunk fogyasztható lisztekből éppen a sikér hiányzik, ezért ne is várjuk, hogy a kenyerünk teljesen olyan lesz, mint a búzalisztből sütött. A legtöbb gluténmentes pékáru inkább csak frissen finom, pár óra vagy nap múlva általában megkeményedik, és sokat veszít az élvezeti értékéből. Ez főleg a régi fajta és gyengébb minőségű lisztekre vonatkozik.

Csak az újfajta, és általában drága liszteket érdemes kelt tésztákhoz használni, és szinte minden liszt másra jó és mással keverhető! A jó receptek ellenére sem mindig sikerül a sütés, mert ezek a lisztek SOKKAL érzékenyebben reagálnak minden külső tényezőre.
Az új, gluténmentes adalékanyagoknak (szentjánoskenyérmagliszt, xantán, guarmag, psyllium fiber husk és egyéb, vízben oldódó anyagoknak, cellulóz rost-kivonatoknak) köszönhetően mára jelentős javulást értünk el a kenyérsütés terén is, mert ezek a gluténhoz hasonlóan elasztikussá és nedvességtartóvá teszik a kenyérféléket.

Lehet otthon is kísérletezni saját összetételű kenyerekkel, de az eredmény az elején valószínűleg nem lesz tökéletes. Arra a kérdésre, hogy érdemes-e kenyérsütő gépet venni, nehéz válaszolni. Van, akinek beválik egy-egy gépi recept, de olyan is van, aki évek óta hiába próbálkozik, még sincs megelégedve az eredménnyel. Kezdőknek talán inkább a formában sütést lehet javasolni.

Mivel a gluténmentes kenyérporok nagyrészt keményítőkből állnak, rendkívül fontos a megfelelő rostpótlás!!!! Ez otthoni sütés során történhet őrölt magvak és psyllium fiber husk használatával – ilyenkor több folyadékot kell a tésztához adni. A guarmag és a lupinrost allergiát okozhat, ezért a használatukkal nagyon kell vigyázni. Próbáljuk meg gyermekeinket is hozzászoktatni a magvas kenyerekhez a hófehér alapkenyerek helyett!

Jó minőségű kenyérporokból bátran próbálkozhatsz a pizza-, bagett-, zsemle- és kiflisütéssel is, a siker valószínűleg nem fog elmaradni. A fórumozók által kitalált és kifejlesztett melegszendvics sütőben történő gyors sütögetés egészen biztosan el fogja kápráztatni az egész családot, bátran állj neki. A gyors sikerélményen felbátorodva valószínűleg hamarabb bele fogsz tanulni a gluténmentes konyhaművészet rejtelmeibe.

A legjobb recepteket a www.liszterzekeny.net (external link) honlapon itt találod:
– Kenyérfélék 2007 (Netes szakácskönyv 2007)
– Kenyérfélék 2010 (Netes szakácskönyv 2010) – szerkesztés alatt)
– Kenyérfélék 2009 (válogatás)
– Retro receptek – Kenyérfélék, pékáruk, sós kelt tészták

Gépi Schär kenyér (új alaprecept) (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét vagy közepes szín)

A hozzávalókat ebben a sorrendben helyezzük be a sütőedénybe:
250 ml langyos víz
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
250 g Dr. Schär Mix B
7 g száraz gluténmentes élesztő vagy 10 g friss Budafoki élesztő

A gép beállítása:
Sütés: alap (Normal) programon (3 óra vagy kicsit kevesebb, géptől függően)
Szín: sötét (Dunkel).
Tészta mennyisége (Teigemenge): I. (kis adag)

FONTOS:
A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, a víz pedig kézmeleg.
Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül az olajjal és a sóval!
Kelesztés közben és legalább a sütés feléig ne emelgessük a gép fedelét.
Sütés után közvetlenül kenjük át a kenyeret olajjal vagy zsírral.

Jótanácsok:
Ha a víz egy részét tejjel helyettesítjük, a kenyerünk héja barnább lesz.
Ha a sütésidő vége felé megkenjük olajjal a kenyér tetejét, szép színe lesz.
Az utolsó kelesztés előtt a tészta tetejére lehet sajtot, szezámmagot szórni.
Néhány órát állni hagyjuk, csak azután szeleteljük recés késsel.

Hajdinás Schär kenyér (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét szín)

Hozzávalók:
250 g Schär Mix B
2 púpozott evőkanál (25 g) durvára őrölt (hajdina+ lenmag)
300 ml langyos víz / víz+tej (így barnább a kenyér héja)
12 g friss Budafoki élesztő
pár csepp citromlé
2 evőkanál olaj

1. A tartályba 300 ml langyos vizet öntünk. Egy része (laktózmentes) tej is lehet.
2. Elkeverjük benne az élesztőt. Beleöntjük a kenyérport és az őrölt magokat.
3. Beállítjuk a gépet: 1. program, kis tömeg, sötét szín (2 óra 53 perc) és elindítjuk. Az elején egy műanyag lapáttal segíthetünk a gépnek a keverésben.
4. Hozzáadjuk a sót, a citromlevet és az olajat. Ilyenkor még lehet korrigálni a tészta sűrűségét. Ha túl hígnak találjuk, tegyünk hozzá még 1-2 kanál kenyérport. Akkor jó a tészta sűrűsége, ha kis labdaccsá tudja alakítani a gép, és keverés közben kicsit a tartály falához ragad, „szálakat” húzva maga után.
5. Az utolsó kelesztés előtt, amikor a gép sípol, önthetünk bele lenmagokat is. Ezután békén hagyjuk a gépet, amíg a sípszó nem jelzi, hogy kész a friss kenyér.
6. Sütés után közvetlenül kenjük át a kenyeret olajos ecsettel.

Schär – Fe-mini kenyér (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét szín)

Hozzávalók:
280 ml langyos víz
10 g friss Budafoki élesztő
220 g Schär Mix B
4 púpozott evőkanál (80 g) Fe-mini kenyérpor
1-2 csapott evőkanál őrölt magok (hajdina, lenmag, amaránt)
2 evőkanál olaj

A tartály aljára 280 ml langyos vizet öntünk (egy része lehet tej). Ebben elkeverünk 10 g friss Budafoki élesztőt, majd beöntjük a liszteket és magokat, és a masszát kicsit összekeverjük. Csak ekkor adjuk hozzá a sót és az olajat.
Beállítjuk a gépet: 1. program, kis tömeg, sötét szín és elindítjuk.
A massza ne legyen túl sűrű, de túl híg sem. Akkor jó, ha a gép kis labdaccsá tudja alakítani.
Ha kész a kenyér, rácson hűtjük, s az oldalát bekenjük olajos ecsettel.
Csak akkor szabad szeletelni (recés késsel), ha már teljesen kihűlt.

Beiker kenyér (alaprecept) (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét vagy közepes szín)

Hozzávalók:
270 ml víz / víz+tej
9 g friss Budafoki élesztő
250 g Beiker kenyérpor
1 púpozott evőkanál burgonyapehely
1 lapos evőkanál kukorica pehelyliszt
2 evőkanál olaj

A hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a gépbe. Csak egy csipetnyi só kell bele, mert a kenyérpor tartalmaz sót. Beállítjuk a gépet és elindítjuk.
Kb. 30 perccel a sütés vége előtt megkenjük olajos ecsettel a kenyér tetejét.
Mikor megsül, azonnal rácsra borítjuk, és a friss kenyeret átkenjük vizes ecsettel.

Burgonyás Beiker kenyér (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét vagy közepes szín)

Hozzávalók:
260 ml víz / víz + tej
9 g friss Budafoki élesztő
250 g Beiker kenyérpor
40 g reszelt főtt krumpli
2 évőkanál olaj

A hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a gépbe. Csak egy csipetnyi sót tegyünk bele, mert a kenyérpor már tartalmaz sót. Beállítjuk a gépet és elindítjuk.
Kb. 30 perccel a sütés vége előtt megkenjük olajos ecsettel a kenyér tetejét.
Mikor megsül, azonnal rácsra borítjuk, és újra megkenjük olajjal.

Beiker – Schär kenyér gépben sütve (tej és tojás nélkül)
(egykaros Hauser, Bomann / Clatronic kenyérsütő gép)
(normál program, kis adag, sötét vagy közepes szín)

Hozzávalók:
270 ml langyos víz / víz+tej
8 g friss Budafoki élesztő
200 g Schär Mix B kenyérpor
50 g Beiker kenyérpor
2 evőkanál burgonyapehely vagy kukoricapehelyliszt
2 evőkanál olaj

A hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a gépbe.
Normál program, sötét vagy közepes szín, kis méret.
Kb. 20 perccel a sütés vége előtt megkenjük olajjal a kenyér tetejét.
Mikor megsült azonnal rácsra borítjuk, és 5-6 órát állni hagyjuk. Csak ezután vágjuk fel!

Kelesztés formában

A sütőt előmelegítjük 50°C-ra.
A formát kiolajozzuk, megszórjuk szezámmaggal (és szotyival / tökmaggal), majd vizes kanállal lazán beletesszük a masszát. A tetejét is megszórjuk magokkal, így nem fog beleragadni az alufólia vagy konyharuha, amivel óvatosan lefedjük.
Betesszük a sütőbe, és addig kelesztjük a középre helyezett rácson a sütőajtóban vagy odabent, amíg a tészta majdnem eléri a fóliát.
Ekkor a fóliát levesszük, még 5 percig kelesztjük a kenyeret bent a sütőben, majd 200°C-ra állítjuk a hőfokot. A sütő aljára egy lábosban vizet teszünk párologni, de kézzel is be-befröcskölünk néha, hogy a páratartalom magas legyen.
15-20 perc múlva csökkentjük kissé a hőmérsékletet, és készre sütjük az illatos kenyeret.
Ha légkeveréses a sütőnk, valamivel rövidebb idő alatt elkészül a friss kenyér.

Beiker kenyér (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók:
260ml víz
250g Beiker lisztkeverék
1 evőkanál burgonyapehely
1 kávéskanál Fiber Husk
2 evőkanál olaj
csipet cukor
8 g friss Budafoki élesztő

A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk míg az élesztő felfut. Hozzáadjuk a lisztet, a burgonyapelyhet majd a sót. Ezután hozzáadjuk a Fiber Husk-ot és legvégül az olajat. Kézi mixerrel csomómentesre keverjük a masszát, és a kiolajozott sütőformába kanalazzuk. Megkenjük a tetejét olajjal, majd tiszta konyharuhával letakarva 20-25 percig kelesztjük. Ekkor újra megkenjük a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben 200°C-on megsütjük.

Hajdinás Schär kenyér formában sütve (tej és tojás nélkül)
(A forma felső mérete: 25 cm x 11 cm.)

Hozzávalók:
300 g Schär Mix B
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
12 g friss Budafoki élesztő
2 púpozott evőkanál őrölt mag (hajdina, barnarizs és esetleg köles / amaránt)
kb. 330 ml langyos víz (vagy fele víz, fele tej)

1. Mixerrel nagyon alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Elég sűrű masszát kell kapnunk.
2. Egy olajjal kikent, szezámmaggal, tökmaggal megszórt (alul) 27 cm hosszú szögletes formába tesszük vizes kanállal a masszát, majd elsimítjuk.
3. A tetejét olajjal kissé megkenjük, és magokkal megszórjuk.
4. Alufóliával vagy egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.
5. Mikor a forma teljesen megtelt, előmelegített, 200°C-os sütőbe tesszük.
6. Tegyünk egy kis fém tálkában vizet a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen!
7. 15-20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 170°C-ra, így sütjük még 15 percig.
8. A formából kivéve a tetejét megkenjük vizes vagy olajos ecsettel.

Glutenix magkeverékes kenyér formában sütve
(A forma felső mérete: 25 cm x 11 cm.)

Hozzávalók:
220 g Glutenix magkeverékes kenyérpor
50 g Schär Mix B
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 kávéskanál citromlé
12 g friss Budafoki élesztő
260 ml langyos víz (vagy víz + tej)

1. A cukorral megszórt folyadékba morzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig állni hagyjuk.
2. Amikor az élesztő kezd felfutni, hozzáadjuk a liszteket, sót és olajat, majd mixerrel nagyon alaposan összekeverjük. Nem túl sűrű masszát kapunk.
3. Egy olajjal kikent, lenmaggal megszórt szögletes formába tesszük vizes kanállal a masszát, és a tetejét elsimítjuk.
4. Alufóliával letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük.
5. Mikor a tészta már majdnem a peremig ér, levesszük a fóliát, és a kenyeret előmelegített, 220°C-os sütőbe tesszük. Tegyünk egy kis fém tálkában vizet is a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen!
6. 15 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 15 percig. A sütés vége előtt a tetejét kenjük át olajos ecsettel.

Glutenix – Schär barna kenyér formában sütve (tej és tojás nélkül)
Hiperérzékenyeknek nem ajánljuk, mert a Glutenix kenyérporok GM búzakeményítőt tartalmaznak!

Hozzávalók:
100 g Schär Mix B
150 g Glutenix barna kenyér sütőkeverék
10 g friss Budafoki élesztő
230 ml langyos víz fele víz
csipet cukor
pár csepp citromlé
1 evőkanál olaj

1. Mixerrel nagyon alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
2. Egy olajjal kikent felül 27 x 11 cm-es szögletes formába tesszük vizes kanállal a masszát, és a tetejét olajos kanállal elsimítjuk.
3. A formát alufóliával letakarjuk, és langyos helyen 30-40 percig kelesztjük.
4. Mikor a forma teljesen megtelt, levesszük a fóliát, és előmelegített, 200°C-os (légkeveréses) sütőbe tesszük.
5. Feltétlenül tegyünk egy kis fém tálkában forróvizet a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen!
6. 15 – 20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 15 -20 percig.
7. A formából kivéve rácsra tesszük a kész kenyeret.
Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.

Schär zsemle (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók:
250 g Schär Mix B
3 evőkanál olaj
kb. 230 ml langyos víz
20 g friss Budafoki élesztő

A vízben kikavarjuk az élesztőt, majd géppel összedolgozzuk az összes hozzávalóval együtt.
Olajos kézzel 6 db zsemlét formázunk, melyet kivajazott, lisztezett lapra teszünk. Tetejüket megkenjük langyos tejjel, erre sajtot vagy szezámmagot szórunk, és meleg helyen (pl. 50°C-ra előmelegített sütőben) kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A tetejüket megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal.
Úgy is készíthetünk zsemléket, hogy kelesztés előtt zsírral kikent muffinformába / mini tortaformába tesszük a tésztát. Ekkor Panini zsemlécskéket kapunk. Egy adagból 12 db Paninit süthetünk.

Schär Panini zsemlécskék (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók:
200 g Schär Mix B
50 g Beiker kenyérpor
2 púpozott evőkanál kukorica pehelyliszt
4 evőkanál őrölt puffasztott amaránt
15 g friss Budafoki élesztő
280 ml langyos víz / víz + tej
2 evőkanál olaj
pár csepp citromlé

Kevés langyos vízben vagy tejben feloldjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóhoz adjuk, s géppel összedolgozzuk.
A muffinformát kikenjük egy olajos ecsettel. Vizes kanállal mind a 12 lyukba kis halmokat teszünk, és a tetejüket megkenjük langyos tejjel vagy olajjal. Megszórjuk szezámmaggal, és meleg helyen (pl. 50°C-ra előmelegített sütőben) kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Mikor megsültek, rácsra tesszük őket. Várjuk meg, hogy kissé kihűljenek.

Burgonyás bagettek (6 db) (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók:
250 g Schär Mix B
50 g reszelt főtt burgonya
310 ml langyos víz / víz+ tej
Boszorkány ételízesítő
13 g friss élesztő
1 evőkanál olaj

A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, de a sót és az olajat csak a vége felé tesszük hozzá. A bagettformákat bekenjük olajjal, megszórjuk lenmagokkal, s vizes kanállal beletesszük a masszát. A tetejüket olajos kanállal elsimítjuk, megszórjuk lenmaggal, s egy nagy tepsivel letakarva (a langyos sütőben) 40 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőbe tesszük.
200°C-on sütjük kb. 25 percig (légkeveréssel 20 perc is elég). A sütő megfelelő páratartalmáról gondoskodni kell!

Kalács gépben sütve (tojás nélkül)
(egykaros Hauser kenyérsütő gép)
(ÉDES program, kisebb tömeg, közepes szín)

Hozzávalók:
100 ml tej
130 ml víz
8 g friss élesztő
250 g Beiker kenyérpor
1 evőkanál kukorica pehelyliszt
2 kanál gluténmentes vanília ízű pudingpor
1 csomag gluténmentes vaníliás cukor
2-3 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj / olvasztott vaj
reszelt citromhéj
mazsola
apróra vágott aszalt sárgabarack

A hozzávalókat ilyen sorrendben bepakoljuk a gépbe, és várjuk a csodát.

Szezámmagos pogácsa

Hozzávalóka tésztához:
250 g Schär Mix B kenyérpor
150 g Beiker kenyérpor
10 g (6 evőkanál) őrölt puffasztott amaránt /2 evőkanál kukorica- vagy burgonyapehely
20 g friss Budafoki élesztő
350 ml langyos víz / víz+ tej
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
gluténmentes ételízesítő

Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, és a lisztekkel, tejföllel, olajjal és a sóval együtt jól kikeverjük. A kapott masszát lefedjük egy tányérral, és meleg helyen megkelesztjük. Amikor 2-3-szorosára megkelt, vizes kanállal kiveszünk 1-1 adagot, és olajos kézzel gombócokat formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 200 °C-on szép sárgára sütjük.
Megjegyzés: Ez a massza túl híg, nem lehet belőle a hagyományos módon pogácsákat szaggatni. Olajos kézzel viszont nagyon jól alakítható. A gombócok 4 – 5 cm átmérőjűek legyenek.

Pizza (tojás nélkül)

Hozzávalók:
125 g Schär Mix B
100 ml langyos víz
2-3 evőkanál olaj
10 g friss Budafoki élesztő

A hozzávalókat kézi mixerrel alaposan kikeverjük, és 15 percig pihentetjük. Ezután kivajazott sütőlapon olajos kézzel egy nagy pizzát formázunk, és a tetejét villával megszurkáljuk.
Langyos sütőben 15 percig kelesztjük, majd pár perc alatt 200°C-on félig készre sütjük a lapot. Rátesszük a feltétet, és még kb. 10 percig sütjük.

Tejfölös-sajtos lángos (tojás nélkül)

Hozzávalók:
250 g Schär Mix B
10 g friss Budafoki élesztő
2 evőkanál tejföl
250 ml langyos víz

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és kb. 1/2 órát pihenni hagyjuk.. 4 gombócot gyúrunk belőle, lisztezett deszkán max. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és forró olajban kisütjük. Fokhagymás tejföllel megkenve, sajttal megszórva tálaljuk.

Pompos (tojás nélkül)

Hozzávalók:
400 g Schär Mix B / Fe-mini kenyérpor / Glutenex / Glutenix
2 kisebb burgonya
30 g élesztő
langyos víz

A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. Közben a felfuttatott élesztőt is a liszthez adhatjuk, és egy kevés sóval és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz a liszt, rugalmas tésztát dagasztunk. Fél óra alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk, és lisztezett tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk egy kés hegyével, és 10 perc alatt félig megsütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, megkenjük fokhagymás tejföllel, és tovább gazdagítjuk szalonnával, sonkával, kolbásszal, vagy amihez kedvünk van. Még gazdagabb lesz, ha a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és így sütjük készre. A tepsiről egy vágódeszkára csúsztatjuk, adagokra vágjuk.

Szendvicssütős párnácskák 1. (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók:
150 g Emese kenyérpor / rizsliszt
150 g Fe-mini kenyérpor / Coelipán liszt
szezámmag és napraforgómag
10 g friss élesztő
kevés olaj
1 tojás
langyos víz

A hozzávalókat robotgéppel jól összekeverjük, majd 10-15 percig állni hagyjuk. (Annyi folyadék kell hozzá, hogy a kenyérmasszánál kissé hígabb legyen, de ne folyjon le a kanálról.)
A szendvicssütőt előmelegítjük, a teflonos felületre cseppentünk 1-2 csepp olajat, és megszórjuk magokkal. Vizes kanállal minden rekeszbe teszünk a masszából, és a tetejét is megszórjuk magokkal, baconkockákkal és / vagy sajttal. A szendvicssütő fedelét rácsukjuk, s készre sütjük.
Miután kivettük a kész párnácskákat, pár percig hűlni hagyjuk őket, hogy a belsejük megszilárduljon.

Szendvicssütős párnácskák 2. (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók a tésztához:
– 100 g Beiker kenyérpor
– 100 Coelipan lisztkeverék
– 10 g friss Budafoki élesztő
– kb. 260 ml langyos víz
– 2 evőkanál olaj
– só
A tetejére:
– szezámmag
– kolbászdarabkák v. párizsi kockák
– füstölt bacon kockák
– sajtkockák

A hozzávalókat robotgéppel jól összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. (Annyi folyadék kell hozzá, hogy a kenyérmasszánál kissé hígabb legyen, de ne folyjon le a kanálról.)
A szendvicssütőt előmelegítjük, a teflonos felületre cseppentünk 1-2 csepp olajat, és megszórjuk magokkal. Vizes kanállal minden rekeszbe teszünk a masszából, és a tetejét megszórhatjuk (esetleg bele is nyomkodhatjuk) kolbászdarabkákkal, füstölt bacon kockákkal, sajttal és magokkal. A szendvicssütő fedelét rácsukjuk, s készre sütjük.
Miután kivettük a kész párnácskákat, pár percig hűlni hagyjuk őket, csak utána fogyasszuk.

Ötletek szendvicssütős párnácskákhoz:

1. Ehhez a recepthez az olcsóbb lisztek jobban megfelelnek. Ha drágább liszteket használunk, akkor a massza a sütéskor túlzottan megdagad.
2 Ha viszont a liszt fele rizsliszt, a másik fele pedig Fe-mini kenyérpor, akkor nyugodtan elkészíthetjük a masszát már este, s egy alufóliával letakarva reggelig hűtőben tárolhatjuk. Így reggel pillanatok alatt elkészülnek a friss zsemlécskék.
3. Ha este készítjük el a tésztát, nem szükséges csomómentesre keverni, mert reggelre azok maguktól is eltűnnek.
4. A hűtőből kivéve tegyünk a tésztához néhány kanálnyi langyos vizet, s jó alaposan keverjük át.
5. Sütés után min. 5-10 percig pihentessük a párnácskákat, mert úgy sokkal finomabbak lesznek.
7. Érdemes többet sütni, s a maradékot egy műanyag dobozban estig tárolni. Este vizes kézzel simítsuk át őket, aztán kenyérpirítóban vagy asztali grillben süssük át. Ez kb. 2 perc. Hihetetlenül finomak lesznek.
8. A párnácskák akkor a legfinomabbak, ha sütés előtt a tésztába apró párizsi- / sonkakockákat és sajtdarabkákat keverünk, vagy megszórjuk velük a masszát, mielőtt a szendvicssütő tetejét rácsuknánk.
9. Készíthetjük különféle édes töltelékekkel is.

Szendvicssütős túrós batyu

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg Schär Mix C
10 dkg Schär Mix B
10 g friss élesztő
2 evőkanál olaj
tej + víz
1 tojás
cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg áttört túró
reszelt citromhéj
1 kanál tejföl
mazsola
cukor

A hozzávalókat összekeverjük, majd 10 percig pihentetjük.
Eközben elkészítjük a túrós tölteléket a tejföllel, cukorral, citromhéjjal és a mazsolával.
Előmelegítjük a kétlyukú szendvicssütőt, olajos ecsettel átkenjük, s mindkét mélyedésbe rakunk 1-1 evőkanálnyi tésztát. Erre teszünk 1-1 teáskanálnyi túrótölteléket, majd egy újabb evőkanálnyi tésztával befedjük.
Vigyázzunk, a tészta mindenütt fedje be a túrós tölteléket, hogy a sütés során ne folyjon ki!
Bezárjuk a sütőt, s 8-10 perc alatt készre sütjük a batyukat. Várjuk meg, hogy kihűljön, mert a tészta állaga akkor a legfinomabb!
Aki édesebben szereti, megszórhatja porcukorral.

Elkészíthető egyszerűbb és olcsóbb lisztekből is (Fe-mini kenyérpor + Emese kenyérpor / rizsliszt / Coelipán lisztkeverék). Ha ezekből kreáljuk, akár este is elő lehet készíteni mindent. Betesszük a hűtőbe, reggel egy kis langyos tejet vagy vizet hozzáöntünk, megkeverjük, s már kezdhetjük is sütni.

Lekváros bukta (tej és tojás nélkül)

Hozzávalók (6 db):
250 g Schär Mix B
50 g Beiker kenyérpor
10 g friss Budafoki élesztő
30 g olvasztott Liga margarin
270 ml langyos víz / víz + tej
70 g cukor
1 zacskó GM vaníliás cukor
csipet só
Vitamor főzésálló lekvár (töltelék)

A tészta hozzávalóit 280 ml vízzel a szokásos módon jól kikeverjük, majd kicsit pihentetjük.
A bagett formákat bekenjük olajjal. Minden forma aljára 1-1 kanál tésztát teszünk, melyet elegyengetünk. Erre kerül a lekvár (ez a fajta jól szeletelhető). Ezután az egészet befedjük a maradék tésztával, és olajos kanállal elsimítjuk a tetejét. A szokásos módon kelesztjük legalább 30 percig.
Előmelegített 200°C-os sütőben kezdjük sütni, majd csökkentjük a hőfokot, úgy sütjük tovább.
Mikor megsült, a tetejét bekenjük cukros tejjel. Fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral.